Sunday, August 29, 2010

Registration and Arranging Interview for Housemanship Malaysia

I have just done mine.

Here's the recipe. courtesy of Zul.

Ko call SPA arrange interview first dude. pastu when dah dapat tarikh, go to putrajaya one or 2 days earlier, then settle the stuff as below.

Secara Ringkas Panduan pendaftaran Di Putrajaya: Sila Baca Dengan Teliti!!!

RESEPI 2 HARUS READY ATLEAST 1day B4 nk pergi ke PUTRAJAYA

Resepi 1 : Bahan2 yg perlu ada
-Minimum 3 SET (for MMC SPA and KKM) salinan document seperti berikut:
(1) SPM
(2) MATRIKULASI / STPM
(3) IC
(4) SURAT BERANAK
(5) DEGREE DAN TRANSCRIPT RESULT RUSSIAN AND ENGLISH (HARDCOVER pon jgn lupa photostatlayankan aje) aku punyer 17pages total..

*****bring all those 3 sets to sesiapa yg korg rasa boleh buat cop pengesahan..pesan supaya cop kt setiap page yang korang photocopy , contoh : 21 pages memerlukan 21 cop..LAYAN KAN AJE….

-Download Borang dr internet dan print siap2 dari rumah::::

1)Borang Permohonan sementara MMC
isi selengkapnya n jgn lupa tampal GAMBAR di page 6

rujuk PAGE 5: Perakuan Pengenalan Saksi HARUS di isi oleh sesiapa yg layak beri cop pengesahan..so korang leh bawak bersama2 borang ni sekali waktu nk wat pengesahan photocopy document2 yg diperlukan td..BUAT SEKALI HARUNG..SENANG…

2) BORANG BMD
isi selengkapnya n tampal gambar

Untuk download borang-borang tersebut. Link seperti berikut :

a) MMC - Borang 4 : http://mmc.gov.my/v1/docs/form/1.Sementara%20-%20kemaskini.pdf
b) KKM - Borang Maklumat diri : http://www.mediafire.com/?jqggmomhy2lifwo
c) JPA - Borang pendaftaran tamat pengajianhttp://www.jpa.gov.my/docs/blatihan/lapordiri2007.pdf

Resepi 2: SEDIAKAN WANG POS / BANK DRAFT bernilai RM 20

-kalau buat kat pos office (sumber maklumat dari DR AZRIN) bayar RM 20+ RM 1 (utk service charges)
-aku buat bank draft kat maybank RM 20 + RM 5 (utk service charges)
-so mana2 pon sama jer…bank lg charge byk
- pegi masuk bank / pejabat pos beritahu pekerja kt dlm nk buat bank draft / wang pos..nnti mereka akan kasi satu borang..isi nama n details diri kita
penerima wang tulis PENDAFTAR PEGAWAI PERUBATAN…itu jer yg diperlukn..lpas tu bayar..
-so dh dpt bank draft / wang pos tu..kepilkan bersama ‘borang permohonan sementara MMC ‘

NEXT :::
Susun borang2 dan document:

1)MMC -1 set documents
-wang pos / Bank draft
-Borang permohonan sementara MMC

2) SPA – 1 set documents

3)KKM -1 set documents
-Borang BMD
-sijil sementara MMC (diterima drp pegawai di bgnn MMC setelah borang diproses)

NEXT:: MENUJU KE PUTRAJAYA:CARI PERSINT 1
1) KE MMC
Kompleks E Blok E1, Aras 2
parking kereta agak susah..
2) KE KKM
Kompleks E Blok E7, Aras 9 (lintas jalan je dari Blok E1)

3) KE SPA
Kene naik kenderaan menuju ke Kompleks Cmasuk parking kt luar..pastu jalan pegi Blok C7 Aras 6

**Aku sampai tghhari..after lunch kol 2 ptg..so ade la dlm 5 6 org..aku gi submit borang kt MMC pastu aku tanya kt org tuh sementara dia proses borang aku, boleh tk aku gi bgnn lain (SPA) so aku settle kt SPA dtg balik ke MMC..pegawai tu kasi sijil sementara..then Finally aku gi KKM submit documents n borang tu suma..then..finishedd~~!!!
Semua boleh siap dlm masa 1-2jam shaja or less kalau korg ikut cara2 yg disyorkan ni..

Selesai sahaja segala proses lapor diri dan pendaftaran anda, anda sepatutnya telah menerima:

1) Surat Pengesahan Penerimaan Permohonan Sijil Perakuan Pendaftaran Sementara (dari MMC)

2) Surat Tawaran Perlantikan ke Jawatan Pegawai Perubatan Gred UD41, Surat Setuju - Terima Pelantikan (2 helai), Akuan Berkanun dan Borang Pemeriksaan Doktor untuk Perlantikan ke Perkhidmatan Kerajaan. (Semua surat ini dari SPA).

Kemudian, tunggulah surat panggilan ke kursus induksi sambil2 berdoa anda mendapat hospital yang dihajati.. Aminnn :)

---------------------------------------------------------------------------------------

Good luck.

Monday, August 16, 2010

Distraction

This picture has nothing to do with this entry.
Mai mai I tell you all a story.

Pada suatu hari

Ang dan rakan rakan bercadang untuk melawat Pulau Aman to try the Mee Udang.

Jadi dalam zaman alam siber yang penuh dgn informasi walaupun kita berada di koridor mamak dan bukan koridor raya multimdia.

Jadi kami pun google, guna IPAD kawan! hoho...i love ipad btw.

Ada beberapa blog yang memprovide informasi berkenaan dengan pulau aman.

Kami pun baca membaca jambatan ilmu...

TIBA TIBA!

Malang tidak berbau ketiak, kami termasuk satu blog yang bertajuk xxx (tidak boleh didedahkan disini takut nanti puan punya blog sedar! tapi linknya disini

Dalam blog tersbut, ada 20 lebih gambar.

18 gambar muka beliau.

1 gambar udang sikit. tetapi masih ada muka beliau.

Dan 1 lagi gambar langit.

--------------

akan tetapi, ironinya!

muka beliau agak boleh tahan,

jadi malam tersebut, kami lupa pasal pulau aman mi udang, dan hanya tengok blog puan punya.

Sekian.

Terima kasih.

-----------------

moral - janganlah anda taruh tajuk Pulau Aman mI udang etc etc, dengan tidak ada informasi yang relevan.

akan tetapi, hiburan tengok gambar-gambar anda agak best.

---

i really forgot the url of that blog liau.

Have a good week ahead ppl!

Saturday, August 14, 2010

push push


Lawak.

I am a fulltime footballer nowadays.

And learning the process of photosynthesis.

Coz I need to produce food from sunlight.

For the next 3 months.

Ah, color myself green.

Tuesday, August 10, 2010

Going Back

The motorland

Going back to where i come from.

Excited?

No.

Sad?

No.

Indifferent la.

I guess I should have fly together with the others.

Staying here for an extra week makes me....

somewhat...

Bored.

Just like when i was first year, ei no, second year, ei no...third year, ei no....forth year,...ei no....final year....ei?!

Edinburgh is boring. all the time.

Except these guys!

BYE Edinburgh.

Monday, August 09, 2010

Military Tattoo


Every year I plan to get the edinburgh military tattoo ticket.

But as you know, the author has an allergy to queues.

However this year, one of his junior managed to get him a ticket!

To be very honest, I think this thing is not very extremely nice la. Not as some put it as YOU MUST SEE IT!

Come on.

Malaysia can do the same if we really want to. Find a good school band (like my penang free school one) and a group of Mat Rempit, we can do liau.

Watch on tv might be nicer.

Even with ticket also have to follow the queue and waited for 30minutes just to walk to our seats.

Overall it is a new experience la, but i wont recommend it to anyone.

Sunday, August 08, 2010

Edinburgh Festival

I hate this place during this festival time leh.

Dont know where all these tourists come from. Must be belahan dedua.

Tesco food also can habis. Wth!

You cannot blame me for hating the festival leh.

I cannot understand fully the comedy show. If got subtitle maybe can la.

Then the musical.....hohoho...ang...musical? Doesnt rhyme at all.

Go kebab mahal also need to wait for ages. ARGH.

3 days to go before flying home.

Want to go shopping also malas. So many people on the street, lazy to push my way through the nicolson street.


Saturday, August 07, 2010

Packing up

I remembered the very first flight I took in my life, about 5 years ago.

It was from Penang to KL, enroute London Heathrow, and then connect to Edinburgh.

...

I remembered I came with mixed feelings of uncertainty, pride and anxiety. And a full 20kg allowance of luggage of maggi mee, rice cooker, and I-cant-remember-what-else.

But as they say, time flies. It really does.

Now 5 years later, I am actually going the opposite way.

Back to place I am familiar with.

With much lighter luggage.

Free and Easy has always been my travelling slogan, and this time is no exception.

I am going to check in a bag with 2 pair of football boots, a football, a pair of football socks and a new pair of shin guards.

Only using around 10kg of my check in allowance.

I really got nothing to bring home leh...

However, i am shipping home a list of some really random things.

A helmet and a motorcyclist -very-gaya jacket.

A microwave.

A kettle.

A printer.

All the above are going back via sea route.

Above all, i am going home with a huge relief, that despite my despicable efforts and attitudes in my main business here aka study, i managed to go home with a degree.

Phewwwwwwwwww.


Like that also still handsome. extreme.

Wednesday, August 04, 2010

Isle of Skye














U havent seen Scottish Highlands until you'd been to Isle of Skye.